Ziyad El-Nakhalah: Filistin İslami Cihad Hareketi'nin Lideri
Ziyad el-Nakhalah 6 Nisan 1953'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde doğdu. Babası o üç yaşındayken Süveyş Savaşı sırasında şehit edildi. Evli, iki erkek ve dört kız çocuk babasıdır.
Eğitimi ve meslek sahibi olması
İlkokula Han Yunus’ta başladı, daha sonra eğitimini tamamlamak için yetim okuluna geçti, ardından Gazze'deki okullara giderek ortaokul ve lise seviyelerini tamamladı. Ardından Gazze'de Öğretmenlik yüksekokuluna girdi ve buradan öğretmenlik yeterlilik sertifikası alarak mezun oldu.
Siyasi faaliyetleri
- Birinci aşama
Ziyad el-Nakhalah'ın siyasi çalışmaları iki kısma ayrılabilir. İlk kısım Ziyad el-Hüseyni liderliğindeki Arap Kurtuluş Cephesi’ne katılmasıyla başladı ve 29 Mayıs 1971'de tutuklanmasıyla sona erdi. O dönemde İsrail devriyelerine el bombası atmak suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi.
Hapishanede kaldığı süre boyunca zamanını Seyyid Kutub'un “Fi Zilalil Kur'an” gibi kitaplarını okuyarak geçiren Nakhalah, İslamcıların, diğer grupların direniş faaliyetlerine katıldığını fark etmesi sebebiyle cezaevlerinde oluşmaya başlayan İslamcı hareketten etkilendi.
Hayatının 14 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdikten sonra 1985 yılında "Cibril Anlaşması" olarak bilinen esir takasında serbest bırakıldı. Esir tutulduğu süre boyunca bir esir takası sürecine nezaret etti.
- İkinci aşama
El-Nakhalah’ın siyasi kariyerinin ikinci aşaması 1985 yılında serbest bırakılmasının ardından başladı. Merhum Dr. Fethi Şikaki'nin liderliğindeki İslami Cihad'ın ilk Şura Konseyi'ne üye olarak seçildi. O dönemde konsey hareketin liderliğini temsil ediyordu.
1985-1986 yılları arasında Cihad hareketinin askeri kanadını kurmakla görevlendirildi ve İslami Cihad liderliği Yüksek Şura üyeliğine seçildi.
Ziyad el-Nakhalah'ın ismi 1987'deki Birinci İntifada sırasında öne çıktı. İntifada'nın lider kadrosunda çalıştı ve o dönemde çeşitli siyasi güçler tarafından oluşturulan Birleşik Filistin Ulusal Liderliği'nde İslami Cihad Hareketi'ni temsil etti. Genel Sekreter Dr. Fethi Şikaki’nin hapiste olduğu dönemde Gazze Şeridi'ndeki Hareket Komitesi'nin sorumluluğunu üstlendi.
İntifada'nın meydana gelmesinde aktif rol oynamak ve İslami Cihad hareketinin kuruluşuna katılmak suçlamasıyla 12 Nisan 1988'de işgal makamları tarafından yeniden tutuklandı. İsrail makamları, onu Siyonist işgal güçleriyle olan çatışma alanından uzak tutmak için Hamas’a mensup düzinelerce aktivist ve liderle birlikte güney Lübnan'a sınır dışı etti.
İslami Cihad Hareketi'nin kurucusu Fethi Şikaki’nin Siyonist Mossad tarafından suikast sonucu öldürülmesinin ardından hareketin liderliğine Ramazan Şallah, yardımcılığına da Ziyad en-Nakhalah seçildi ve kendisine 2000 yılında El-Aksa İntifadası'nın başlangıcında "Kudüs Tugayları" adını alan hareketin askeri kanadını örgütleme görevi verildi.
23 Ocak 2014'te ABD, Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığından sorumlu olduğu iddiasıyla El Nakhalah'ı "terör" listesine dahil etti. Bu da ABD'deki mal varlığının ve menfaatlerinin dondurulmasına yol açtı.
El-Nakhalah, çeşitli Filistinli gruplarla olan iyi ilişkilerinden faydalanarak Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı görüşmeleri için birçok kez İslami Cihad Hareketi heyetine liderlik etti. Filistin'deki bölünmüşlüğü sona erdirmek amacıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın siyasi büro başkanı Halid Meşal arasında köprü kurmak için merhum Genel Sekreter Şallah ile birlikte hareket etti.
Ziyad el-Nakhalah, 28 Eylül 2018 tarihinde İslami Cihad Hareketi tarafından yapılan ilk seçimlerde, Nisan 2018'de vefat eden Ramazan Şallah'ın yerine hareketin Genel Sekreteri seçildi.
Siyasi düşüncesi
Nakhalah’a göre İslami Cihad Hareketi, Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin olarak diğer Filistinli direniş gruplarından farklı net bir vizyona sahip. İslami Cihad İsrail'i, bölgede Yahudiler tarafından uygulanan bir Batı projesi olarak görüyor.
Ayrıca, Hareketi farklı kılan şey, Siyonist projenin Filistin halkının tamamen ortadan kaldırılması prensibiyle hareket ettiğini ve direniş güçlerinin buna karşı koyacak araçları hazırlaması gerektiğini anlamasıdır.
Nakhalah, Filistinlilerin İsrail ile yaşadıkları çatışmanın ortasında pusulalarını kaybettiklerini ve sanki sorunu kendileri yaratmış gibi çözüm için girişimlerde bulundukları görüşünde. Ayrıca, Filistinli gruplar arasındaki diyaloğun zaman kaybı olduğunu, çünkü Filistinli gruplar arasındaki uzlaşının coğrafya, güvenlik ve ekonomiyi kontrol eden İsrail'in onayı olmadan gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.