İsrail Gazze'deki Savaş Suçlarını Örtmek İçin Yapay Zeka Kullanıyor

F_IKON
İsrail Gazze'deki Savaş Suçlarını Örtmek İçin Yapay Zeka Kullanıyor
18 Mart 2024

İsrail, Gazze savaşında ölümcül darbeler vurabileceği hedef tespiti yapmak ve dezenformasyon için yapay zekayı kullanıyor.

İsrail’in kuşatma altındaki Gazze’ye başlattığı saldırıdan günler sonra, işgal ordusunun hedef belirlemek için yapay zeka kullanması tartışma konusu oldu.

Geçtiğimiz aylarda İsrail Hükümetini destekleyen medya organları yapay zekayı kullanarak Gazze katliamını meşrulaştırmak üzere Aksa Tufanı Operasyonu’nda işlendiği iddia edilen suçları öne çıkaran haberler yaymıştı. Yapay zeka teknolojisinde çalışan birçok kimse tarafından bu haberlerin asparagas olduğu belirtildi.

Bir manipüle aracı: Yapay zeka


Gazze’ye karşı başlatılan savaş, yapay zekanın bir manipüle ve propaganda aracı olarak kullanılabileceğini gösterdi. Küresel kamuoyunu kanalize etmek için yapay zeka desteğiyle kurgulanan görsellerin sahteliği ise anlaşılabiliyor.

Yapay zeka uzmanı Suheyb İbrahim, Fokus Plus’a verdiği röportajda konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bugün yürütülen savaşların büyük bölümü, sosyal medya kullanıcılarına hızlı ve kolay şekilde ulaşmayı hedefleyen medya savaşına dayanıyor. İsrailli kaynakların sosyal medya hesaplarında yaydıkları fotoğraflar da kurguladıkları senaryoyu öne çıkarmak için yapay zeka ile üretiliyor.”

İsrailli kaynakların, “işte Hamas’ın cinayetleri” manşetiyle sunduğu yanık bir çocuk cesedinin görseli ile Filistinli küçük çocuklara yardım eden İsrail askerlerine dair paylaştığı iki fotoğrafı örnek gösteren İbrahim, söz konusu içeriklerin kurgu olduğunun anlaşıldığını ekledi. 

Yalan haber ile bilgi karmaşası oluşturarak, haklı tarafla dayanışmanın azaltılmasını yahut haksız tarafa duyulan sempatinin artmasının hedeflendiğini belirten İbrahim, sözlerine şöyle devam etti:

“Sahte olduğu anlaşılsa dahi, yayılan fotoğraflar insanların bildiği gerçeğe ve bilinçaltına etkide bulunarak dezenformasyon faaliyetinin hedefine ulaşmasında önemli rol oynuyor.”

Sadece fotoğraf kurgulamak yetmiyor


İşgal medyasının büyük kitlelere erişmek için fotoğraf ve video kurgusuyla yetinmediğini belirten İbrahim, sosyal medyada hızlı paylaşım yaparak trend içerik üretimi sağlayan yazılım botlarının da kullanıldığını açıkladı.

Bu teknoloji sayesinde sahte hesaplar üzerinden farklı görünümlerde ve farklı hashtagler ile geniş bir kitleye ulaşılabildiğini ve az sayıda personelin çalışmasıyla trend içerikler üretilebildiğini ekleyen İbrahim, bu hesaplara "siber sinekler" dendiğini belirtti.

İbrahim, sosyal medya kullanıcılarını, paylaşılan haber ve fotoğrafların doğruluğunu araştırmaya yönlendirerek, haber kritiği alanında faaliyet gösteren çeşitli kuruluşların varlığına dikkat çekti.

Gazze sakinleri için bir ölüm makinesi


Gazze’yi yapay zeka için deneme sahasına çeviren İsrail, 7 Ekim’den bu yana hızlı ve etkin şekilde hedef üreterek ölümcül darbeler vurabilmek için bu teknolojiden yararlanıyor. 

İsrail’in Gazze’ye karşı yapay zeka kullandığı ilk savaş bu değil. 2021’de yaşanan savaş esnasında İsrail askeri istihbaratında görevli bir subay, The Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte yapay zekanın savaşta ilk defa temel bir unsur olarak yer aldığını ve ordunun saldırı becerilerini katladığını belirtmişti.  

Yapay zeka etiği üzerine çalışan Filistinli araştırmacı Nur Naim’in belirttiğine göre İsrail, “Gospel” adıyla tanınan yapay zeka teknolojisini kullanarak saldırıların ilk 35 gününde 15 bin hedefi vurdu. 

Önceki savaşlara oranla bu sayının çok fazla olduğunu belirten Naim, 2014 yılındaki savaşta İsrail’in yaklaşık 6 bin hedef vurduğunu hatırlattı.

Yapay zeka etiği uzmanı, ilk defa Gazze’de kullanılan otomatik hedef tespit programı Gospel’in, saldırı anında da karar yetkisinin bulunduğunu ve belirlenen hedef sayısını gözetmeksizin öldürme ve yıkıma programlandığını belirterek ölü sayısının bir milyona ulaşabileceğini de ekledi.

İsrail işgal ordusu kasım 2023’te internet sitesinde yayınladığı bir yazıda Gazze Şeridindeki istihbarat ağından gelen bilgileri değerlendirerek hedef üreten Gospel sistemini “24 saat çalışan bir hedef fabrikası” olarak tanıtmıştı.