Tabung Haji: Malezyalıların Hac Hayalini Gerçekleştiren Tasarruf Fonu 

Malezya hükümetinin 1963 yılında başlattığı Tabung Haji Fonu, Malezyalı Müslümanların Hac ibadetlerini kolaylaştırıyor. Doğumdan itibaren yapılan küçük yatırımlarla başlayan bu tasarruf süreci, Hac masraflarının önemli bir kısmını karşılıyor ve genç yaşta Hac yapılmasına olanak tanıyor.

Tabung Haji
12 Haziran 2024

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Hac ibadetlerini yerine getirmek ve Mescid-i Haram’ı ziyaret etmek için Mekke’de bir araya geliyor.   

Malezyalılar ise Haccı, ruhlarının özlem duyduğu, hatta mallarını satıp tüm birikimlerini harcayacakları noktaya kadar uzanan mukaddes bir yolculuk olarak görüyorlar.  

Bu nedenle Malezya hükümeti, 1950’li yıllardan bu yana vatandaşlarının Hac ibadetlerini yerine getirme isteklerini yerine getirmeye çalıştı ve o dönemde Hac için bir tasarruf fonu başladı.  

Tabung Haji   

Malezya’da Hac tasarrufları anlamına gelen “Tabung Haji” olarak bilinen fonu kurma fikri, Hac için bir yatırım fonu kurulması çağrısında bulunan Ekonomi Profesörü Anko Abdurrahman’a ait.   

1963 yılında Malezya hükümetinin onayı ve desteğiyle başlatılan projenin amacı, Hac yapmak isteyenlerin paralarını biriktirip, bunu İslam şeriat hükümlerine uygun olarak birden fazla karlı proje kapsamında işletmek üzerine kuruldu.  

Proje, 1962’de Malezya'yı ziyaret eden, dönemin Ezher Şeyhi İmam Şeyh Mahmud Şaltut’un da onayını almıştı.   

Şeyh Mahmud, projenin İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir plan olduğunu ve Müslümanların bundan büyük fayda sağlayacağını belirterek, planın bir an önce uygulanması yönünde çağrıda bulunmuştu.   

Doğumdan başlayan tasarruf   

Malezya vatandaşlarının Hac ibadetini gerçekleştirmek için bir fonda yatırım yapma yolculuğu, doğdukları andan itibaren başlıyor.   

Fon, ebeveynlerin yeni doğan çocukları için (2,5 doları) aşmayan, depozito anlamına gelebilecek küçük bir tutarı yatırmasına olanak tanıyor.   

Bu tutar, yaklaşık 10 bin ringgite (2 bin 200 dolar) ulaştığında kişi kayıt yaptırabiliyor ve Hac ibadetini yapacağı yılı belirleyebiliyor.    

Ayrıca Tasarruf Fonu, Hac masraflarının diğer yarısını yatırım gelirlerinden karşılıyor. Böylece Malezyalılar genç yaşta hac ibadetini yapabiliyor ve bu önemli ibadet sadece yaşlılarla sınırlı kalmıyor.   

Fikir çok başarılı oldu   

Hac Tasarruf Fonu, Malezyalıların güvenini kazandı ve ülkedeki tüm Müslümanların bu fonda hesabı var.   

Tabung Haji Fonu, ayrıca ülke içi ve dışındaki resmi makamlar nezdinde de yüksek güvenilirliğe sahip.   

Malezya devletinin Tabung Haji Fonu’na verdiği destek, resmi işlemlere kolaylık sağlaması, hacılara sağlık hizmeti sunması ve ulaşım sağlaması nedeniyle bu fonun başarısına katkıda bulundu.   

Bu kapsamda yapılan yatırımlar ve elde dilen karlar, Hac giderlerinin azaltılmasına fayda sağladı. Buna ek olarak, konforlu bir Hac ortamının sağlanması, fonun devam eden çalışmaları ve başarısına katkıda bulundu.   

2013 istatistiklerine göre, fonun net geliri 9,1 milyar Malezya ringgitini (yaklaşık 20 milyon dolar), karı ise yaklaşık 3,7 milyar ringgiti (yaklaşık 8 milyon dolar) buldu.   

Eğitim ve organizasyon   

Malezya’daki Hac organizasyonları, Hac yolcuğundaki en organize çalışmalardan biri olarak biliniyor. Bu da Malezya’yı, Hac turlarının düzenlenmesinde bir rol model haline getiriyor.   

Hac sezonunun sona ermesiyle de Malezyalılar için yeni sezonun hazırlıkları başlıyor.  Bu bağlamda, gelecekte kaçınılması gereken hataların belirlenmesi ve değerlendirilmesi için organizasyon personelinden bilgiler toplanıyor.   

Fon ayrıca, Hac sezonundan 8 ay önce Hacı adaylarının eğitimine başlıyor. Hac sezonu yaklaşınca da, tüm Hacı adaylarına tavaf, say ve şeytan taşlama gibi Hac’ın tüm aşamalarına yönelik uygulamalı bir eğitim veriliyor.